Etiquetatge energètic

L'eficiència energètica és la capacitat d’utilitzar els aparells i equips de manera que compleixin la seva funció consumint la mínima quantitat d’energia possible. En el cas dels electrodomèstics i aparells domèstics, l’eficiència energètica s’identifica gràcies a l’etiqueta energètica que informa al consumidor de manera útil i senzilla. 

A la Unió Europea, l'etiqueta energètica no és obligatòria en tots els electrodomèstics però sí en alguns d’ells: frigorífics i congeladors, rentadores i assecadores, rentavaixelles, fonts de llum domèstiques, pantalles, forns elèctrics i aires condicionats.

Nou etiquetatge per al 2021

A finals del 2019 el Parlament Europeu va aprovar un canvi en la classificació d’etiquetatge d’eficiència energètica dels electrodomèstics que ha entrat en vigor l’1 de març de 2021 de manera progressiva.

Amb la implementació d'aquesta nova classificació mediambiental, els electrodomèstics més eficients deixen de ser A +++, per convertir-se en A. El canvi aprovat doncs modifica la classificació amb estrelles dels darrers anys per deixar pas a una catalogació que va de la A a la G.

L’objectiu d’aquest canvi d'etiquetatge és oferir la informació sobre l’eficiència energètica dels aparells de manera més clara i comprensible per al consumidor. S'havia comprovat que amb les etiquetes A+, A++ i A+++, la motivació a comprar electrodomèstics més eficients era inferior a la que hi havia amb l'escala de la A a G atès que els consumidors estaven menys motivats a optar pels aparells d’eficiència energètica més alta.

La norma també estableix que les noves etiquetes segueixen el ritme de les millores tecnològiques en eficiència energètica. Això suposa que seran revisades quan el 30% dels productes en el mercat comunitari rebin la màxima classificació (A) o quan el 50% es trobin entre les franges A i B, a fi d'assegurar la seva utilitat.

 

La lletra C és equivalent a com fins ara hi havia la classificació A+++ - 30%

La lletra D és equivalent a com fins ara hi havia la classificació A+++

La lletra E és equivalent a com fins ara hi havia la classificació A++

La lletra F és equivalent a com fins ara hi havia la classificació A+

 

Què ens diu la nova etiqueta energètica

La nova etiqueta energètica dels electrodomèstics no només informa del seu consum elèctric, sinó que també aporta dades sobre altres característiques dels aparells com l'aigua utilitzada per cicle de rentat  o el soroll, entre d'altres. A més, inclou un codi QR que els usuaris poden escanejar per obtenir informació addicional sobre el producte.

Els electrodomèstics que han inclòs les noves etiquetes a partir de l'1 de març de 2021 són les rentadores i assecadores, rentavaixelles, frigorífics i vinoteques, llums, pantalles electròniques i frigorífics comercials.